In Groningen zat een nieuw restaurantje ‘oakberry’. Ik dacht dit wil ik eens uitproberen. Dit leek best gezond en het kon glutenvrij en lactosevrij.

Ik had een oakberry bowl, welke is gemaakt van açai fruit uit Brazilië. Açai is een kleine, donkere bes welke rijk is aan antioxidanten en een bron van vitamines en mineralen zijn (zoals vitamine A, C en E, calcium, magnesium en zink). Bovendien is açai een goede bron van voedingsvezels en goede vetbronnen en laag in suiker. Een açai bowl is niet alleen voedzaam, maar ook super lekker om te eten. De baisis bestaat vaak uit een gladde puree van bevroren açai bessen, vaal gemend met ander fruit zoals banaan en bessen. Dit kun je garneren met allerlei toppings naar keuze zoals noten, zaden, fruit en kokosrasp.

Ik had dus de oakberry bowl besteld. Dit kon met zoveel toppings als je wilt. Ik had pindakaas, chiazaad pudding (gemaakt met kokosmelk), cacao nibs, amandelen, havermout, aardbei en kiwi en mango puree. Dit was echt mega lekker (wel wat koud haha). Ik dacht dit moet ik zelf toch ook kunnen maken. Toen heb ik onderstaand recept bedacht.

611 kcal 33,7 g eiwitten

✔ Glutenvrij

✔ Lactosevrij

✔ Vegan

Ingrediënten:

• 1 scoop eiwitpoeder (vanille smaak van Fittergy (lekkerste! vegan protein))

• 1 banaan (de ene helft gebruik je door de bowl, de andere als topping)

• 60 gr acai drops

• 40 gr frambozen (kan ook diepvries, ik had ze vers uit de tuin)

• 40gr (diepvries) mango (ontdooid) 

• 30gr kokos gurt

• 4 gr pompoenpitten

• 20 gr havermout

• 10 gr walnoten (of andere noten naar keuze)

Toppings:

• halve kiwi

• een beetje kokosrasp

• 2gr Raw Cacao nibs

• de andere helft van de banaan

• 3 gr Pindakaas drizzle

Zo maak je het 👩🏼‍🍳:

De bedoeling is dat je allemaal verschillende laagjes gaat maken in een glas, want ja dit ziet er immers zo leuk uit. Doe de açai drops en een halve banaan en de frambozen in de blender. Dit worden je paarse açai laagjes. Vervolgens kun je dit mengels apart zetten in een bakje en de blender omspoelen of als je lui bent, zoals ik was, kun je ook nog een keukenmachine gebruiken. Doe daar de ontdooide mango, de kokosyoghurt en het eiwitpoeder in en blend dit tot een puree.

Ik was vergeten de mango te ontdooien, dus dit werd een gek mengsel. Ik heb er toen het eiwitpoeder en kokosyoghurt aan toegevoegd. Je kunt ook de mango eerst pureren en later de kokosyoghurt met eiwitpoeder voor nog meer verschillende laagjes.

Nou dan ben je eigenlijk al zo goed als klaar. Pak een leuk, groot glas. Doe hier eerst een laagje (ongeveer de helft van het) açai mengsel in. Dan het mengsel met de mango puree en kokosyoghurt puree. Hier bovenop maak je een laag met de havermout, daarna de walnoten en daarna de pompoenpitten. Daarna maak je weer een laagje met de andere helft van de açai puree en daarna top je het af met de pindakaas drizzel, kokosrasp, cacao nibs, halve kiwi en banaan.

Ik heb het zo gemaakt, maar je kan het natuurlijk op allerlei andere manieren opbouwen en garneren. Varieer lekker met fruit, noten, zaden etc. Indien je wel melkproducten eet, kun je natuurlijk ook gewoon kwark of yoghurt gebruiken. Of maak de avond van tevoren een chiazaadpudding en maak hier nog een extra laagje van.

Voedingswaarde per bowl:

611 kcal, (52,6 g koolhydraten, 33,7 g eiwitten, 27,4 g vet)

Variatie tips:

✨ Je kunt eindeloos variëren met:

  • Soorten fruit, denk aan banaan, aardbei, blauwe bes, kiwi, frambozen, bramen.
  • Ook met noten en zaden, denk aan pinda’s, cashewnoten, amandelen, chiazaad., hennepzaad, goji bessen.
  • Met toppings/lagen zoals granola, kokosvlokken, havermout, amandelpasta, honing, yoghurt.