Ik ben gek op een lekker stuk zelfgemaakte cake als tussendoortje. Ik had nog açai poeder en dacht wellicht kan ik dit in een cake verwerken. Dit wordt of heel lekker of een dikke flop. Nou het was mij toch lekker! Ik wilde de cake wel zo eiwitrijk mogelijk maken, dit doe ik meestal door lekker veel eieren toe te voegen en een schepje eiwitpoeder.

Wat maakt açai zo bijzonder?

Açai is een krachtige superfood, afkomstig uit het Amazonegebied. Deze kleine, donkerpaarse bessen zijn rijk aan antioxidanten, vezels en gezonde vetten. Ook staat açai erom bekend het immuunsysteem te ondersteunen en het energieniveau te verhogen, dankzij de hoge concentratie aan vitaminen en mineralen. In poedervorm, zoals in dit recept, biedt açai een geconcentreerde bron van voedingsstoffen, waardoor je cake niet alleen lekker, maar ook voedzaam is!

160 kcal en 8,4 g eiwit (per dikke plak à 60 gram)
✔ Glutenvrij
✔ Lactosevrij
✔ Eiwitrijke snack

Ingrediënten voor 1 cake (à 10 dikke plakken):

Zo maak je het 👩🏼‍🍳:

  1. Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze in met een beetje kokosolie.
  2. Doe de banaan, dadels, eieren en het eiwitpoeder en açai poeder in een keukenmachine en mix het tot een glad geheel. Je kunt ook alle ingrediënten (behalve de walnoten en de blackberries) in de keukenmachine mengen, maar mijn keukenmachine was te klein hiervoor.
  3. Meng de andere ingrediënten in een grote kom. Meng het amandelmeel, de agavesiroop en de druppels vanille-extract door elkaar en voeg ook de gemixte ingrediënten toe en spatel het door elkaar tot een glad beslag.
  4. Roer daarna de walnoten erdoor voor een lekkere crunch en eventueel het (gevriesdroogde) fruit. Dit gevriesdroogde fruit geeft ook een lekkere crunch. Eventueel kun je nog wat walnoten of fruit op de cake leggen, want ja dat ziet er leuk uit.
  5. Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in het midden van de oven voor ongeveer 35 minuten op 170 graden, prik met een tandenstoker in het midden, als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.
  6. Heet beste is vaak om de cake volledig te laten afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in plakken snijdt. Maar in dit geval kan het wel iets eerder, de cake is nog lekkerder als deze nog een beetje warm is!

Voedingswaarde per cake en plakje:

De hele cake is: 1600 kcal (103,8 g koolhydraten, 84,4 g eiwitten, 90,8 g vet)

Stel je snijdt er 10 plakjes uit, dan is 1 plakje ongeveer 60 gram en 160 kcal (10,3 g koolhydraten, 8,4 g eiwit, 9 g vet)

Geniet van deze gezonde, energierijke cake!