Een heerlijk, smeuïg en fris taartje lekker als ontbijt of gewoon tussendoor voor bij de koffie of thee! Hou je van lemon curd? Dan is dit echt een mega lekker taartje! Ik was meteen verkocht. In dit geval heb ik ervoor gekozen om twee kleine taartjes te maken met een klein springvormpje (bij de Xenos gekocht). Je kunt natuurlijk ook één grote taart maken, leuk voor bijvoorbeeld de paasdagen! Dan zou je alle ingrediënten keer twee kunnen doen en in een grote springvorm bakken. Ik heb zelfgemaakt lemon curd gebruikt, dit is super makkelijk om te maken! Je kunt natuurlijk ook kant en klare lemon curd kopen bij de winkel.

Ik probeer de recepten met de meest gezonde producten te maken. Als je op een ingrediënt klikt, leid ik je naar het product dat ik gebruik. 

489 kcal 15,1 g eiwit (per taartje)

✔️ High protein

✔️ Glutenvrij

✔️ Lactosevrij

✔️ Vegan variant

Ingrediënten voor 2 taartjes:

Toppings:

Zo maak je het 👩🏼‍🍳:

Indien je zelfgemaakte lemon curd gebruikt, dan maak je deze eerst. Zie het recept hieronder.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe het amandelmeel, de havermout, appelmoes, ei in een keukenmachine en mix het door elkaar. Rasp wat schil van een citroen (alleen het gele, het witte gedeelte maakt het bitter) en voeg dit toe aan het beslag. Indien je havermeel gebruikt in plaats van havermout kun je alle ingrediënten gewoon door elkaar mixen zonder een keukenmachine te gebruiken.

Verdeel het beslag over twee kleine springvormen. Verdeel hier wat frambozen (of ander fruit naar keuze) overheen. Je kunt ook diepvriesfruit gebruiken en dit eerst laten ontdooien of bevroren er in doen. Leg in het midden een schepje kokosyoghurt met daaroverheen een schepje lemon curd.

Garneer de taartjes met wat gehakte nootjes en bak ze 30 minuten in de oven op 70 graden.

Net uit de oven zijn ze het lekkerst! Eet smakelijk.

Voedingswaarde per portie:

489 kcal

( 45,2 C , 26,2 F , 14,3 P )

*Zelf Lemon Curd maken?

Met eigen gemaakte lemon curd wordt het recept nog lekkerder! Je kunt super makkelijk en snel een gezonde lemon curd maken. Bewaar het in een potje (bijvoorbeeld een oud pindakaas/augurken potje). Het blijft wel twee weken houdbaar in de koelkast.

Ingrediënten voor een klein potje lemon curd:

  • 1 (bio) citroen voor: 50 ml citroensap en rasp van 1 citroen
  • 3 eidooiers
  • 45 gram agavesiroop (of honing of maple syrup)
  • 30 gram kokosolie

Zo maak je het 👩🏼‍🍳:

klop de eidooiers los in een schaaltje en pers een citroen uit en voeg 50 milliliter citroensap toe aan e eidooiers. Rasp een citroen en voeg de rasp ook aan het schaaltje toe en ook de ahornsiroop. Zet een pannetje met heet water op het vuur en zet hier het schaaltje met alle ingrediënten in zodat je het au bain marie kunt maken. Roer alles goed door elkaar met een spatel of garde en blijf net zo lang roeren totdat het mengsel dik begint te worden, dit duurt ongeveer 5 minuten. Haal het schaaltje van het vuur en roer de kokosolie door de lemon curd. Schenk de lemon curd in een glazen potje en leg een stukje folie direct op de lemon curd om velvorming te voorkomen. Laat het goed afkoelen en daarna kan het in de koelkast. De zelfgemaakte lemon curd is ook ekker bij scones!

Variatie tips:

✨ Wil je dit recept vegan maken? Gebruik dan in plaats van het ei het volgende: gebruik een flaxegg (3 el gemalen lijnzaad met 6 el water, 20 min geweekt) of vervang het ei door 50 gram appelmoes of extra kokosyoghurt en één eetlepel extra meel.

✨ Eet je niet lactosevrij? Dan kun je de kokosyoghurt ook vervangen door kwark of roomkaas, monchou of ricotta voor extra eiwitten en de kokosolie door boter.

✨ Je kunt eindeloos variëren met toppings en inhoud, denk eens aan blauwe bessen of andere noten zoals pistachenoten.

✨ Gebruik in plaats van appelmoes 100 gram gepureerde mango.

Ga je dit recept ook maken en delen? Tag dan vooral #healthylifebyallison en mijn account @melissaxallison. Of heb je nog variatietips? Laat het mij weten!